Onze praktijk Mijn Portaal Ik heb spoed

15 januari 2024

Nieuwe werkwijze steunkousen aandoen

Sinds 1 december 2023 zijn we in Midden- en West-Brabant anders gaan werken bij het aan- en uittrekken van steunkousen. Met deze nieuwe werkwijze willen we de zelfredzaamheid van mensen bevorderen en de zorg toegankelijk houden.

In onze regio dragen ongeveer 35.000 mensen in de thuissituatie steunkousen. Zo’n 11.000 mensen krijgen hulp van de wijkverpleging om hun steunkousen aan of uit te doen. De afgelopen maanden is in samenwerking met vertegenwoordigers uit de hele keten een nieuwe manier van werken rondom het aan- en uittrekken van steunkousen ontwikkeld. Die moet ervoor zorgen dat meer mensen zelfstandig of met een hulpmiddel de steunkousen kunnen aantrekken.

Start met nieuwe cliënten

We starten met nieuwe cliënten, poliklinisch verwezen of door een huisarts, die zelfstandig thuis wonen en nog niet in zorg zijn voor beensteunkousen. Essentieel onderdeel van deze nieuwe werkwijze is het gezamenlijk uitdragen van de boodschap ‘Steunkousen aandoen, kunt u zelf’. Als mensen zelfstandig steunkousen kunnen aan- en uittrekken, betekent dit niet alleen vrijheid voor hen, maar ook meer tijd voor zorgmedewerkers om anderen te helpen.